30 October 2011

Eindelijk, finally

Het lijkt erop dat er weer wat orde in de chaos komt. Ik heb weer hard gewerkt aan uitpakken en opruimen van mijn hobbyspullen. Ik zeg met opzet 'hobbyspullen' en niet 'quiltspullen' omdat ik weer herinnerd werd aan alle leuke dingen waarmee ik bezig ben was en waarvan ik het gereedschap of de werkstukjes weer terugvond. Het helpt natuurlijk niet met opruimen want teveel wil ik weer bewaren. Ooit, als mijn handen niet meer zeer doen, ga ik weer aan de slag met schilderen, grafiek, boetseren, edelsmeden (noem het, en ik heb het gedaan....!) allemaal even leuk en alles wat ik daarvoor heb aangeschaft, net als alle quiltspullen, doe ik niet weg. Desnoods huur ik een ruimte bij Shurgard. DH ziet het hoofdschuddend aan. Hij is erg opruimerig en zijn hobbyspullen passen op 1 plank in de berging. (dat hij soms iets opnieuw moet kopen omdat zijn opruimkoorts te ver ging, neemt hij op de koop toe). Maar goed terug naar mijn spullen. Gisteren hebben we een kast in elkaar gezet en vandaag hoop ik dus heel ver te komen.

Finally it looks like there's light at the end of the tunnel. I have been very busy unpacking my stuff which remembered me of all the things I did before like painting, graphic arts, clay modelling, sculpturing, you name it and I have done it. One day when my hands allow it I will be doing all this again. So no way to get rid of all the utensils and tools I used for them. It is like collecting material and quilt books. Once you have it you want to keep it. It makes you feel good or happy or rich!


Deze twee onaffe quiltjes vond ik weer terug. Gemaakt op de basiscursus in 1993, gepatcht en gedubbeld en nooit afgemaakt. En zo helemaal in de kleuren van toen, heel erg gedateerd, tenminste de tafelloper. Er was in die tijd bij lange na niet zoveel keuze in quiltstoffen als nu. Bewaard in een doos voor ooit. Ik ga ze toch eerstdaags afmaken. De babyblocks zijn nog best te gebruiken voor een kussen. Wat er met de tafelloper gaat gebeuren weet ik nog niet. Ik ben sowieso niet zo van de tafelkleden, dus waarschijnlijk gaat hij weer terug in een doos.
These two UFO's were found in a box. I made them during the first quilt classes back in 1993. I will finish them one day. The babyblocks will make a nice pillow case, the tablerunner probably will end up in a box again. I am not really a tablerunner kind of woman.

En ja, een middag heb ik de naaimachine op tafel gezet en temidden van de rommel zitten quilten. Het is bijna 6 maanden geleden dat ik voor het laatst een steekje heb gezet en ik vond het welletjes. Van quiltvriendin Ankie kreeg ik de supreme slider en de quilt halo ringen te leen om te proberen. Het vrij quilten op de machine gaat hiermee een stuk beter dan met handschoentjes aan. Tenminste als je last hebt van handen, schouders of nek. Dit gaat veel soepeler en glijdt veel makkelijker dan op de ouderwetse manier. Ik heb al een setje besteld en zodra mijn kamer helemaal in orde is, ga ik quilten en quilten en nog meer quilten....
I took one afternoon off to put my sewing machine on the table and try some quilting with the supreme slider and the quilt halo rings which I borrowed from quilt friend Ankie. It works perfectly and it reduces pressure on hands and neck. I already ordered some and as soon as my room is in order I will be quilting and quilting and do some more quilting.....Zo werkt het, de slider op de machine en de ring op het werk. De ring is anti slip en met je handen op de ring beweeg je je werk. Gaat heel soepel. Je kunt het met 1, twee of drie ringen op elkaar doen. Ik vind 1 ring het prettigst. Ankie werkt met twee ringen. Het werkt prima voor kleine quilts en 'quilt as you go' blokken. Geen idee hoe het met grote quilts werkt. Ik denk niet dat het dan handig is omdat je bij de normale naaimachines te weinig plek onder de arm hebt om vrij te bewegen.
This is how it works, slider underneath and the ring on top of the quilt. The ring has a good grip on the fabric and with your hands on the ring you move the quilt for free hand quilting. You can use 1, 2 or 3 rings on top of each other. I like to work with 1 ring, Ankie prefers 2. It seems a very useful tool for quilting small quilt and 'quilt as you go' blocks. I don't have any experience with large quilts but I think that it won't be very helpful there simply because the space of the arm of common sewing machines are not wide enough.

Fijne zondag!

Have a lovely Sunday!

24 comments:

inge said...

leuk dat je weer bezig bent met je spulletjes!

AnitaS said...

Leuk om alle spulletjes weer door je handen te laten gaan. Je krijgt dan vanzelf weer xin om wat te doen. Die slider lijkt me handig.

Simone de Klerk said...

Heerlijk, je weer zo te zien, Jos, met een quiltwerkje. Wat fijn, dat je hobbyspullen bijna zijn opgeruimd. En wat grappig, die onaffe quiltjes. Terug in een doos? Zo heb je straks weer volle dozen ...
Tot snel?! Fijne opgeruimde avond.

Ivani said...

Yesterday a was with a book with baby block on hands, one day I need to give them a chance. It will be a great pillow case. I love the other USO also, beautiful colors and a nice tablerunner. Hope you find some time to end it. It is a great work to stay in the UFO box.
Does the ring works as a embroidery frame?
Have a great sunday!
Hugs from Brazil

Marie-José H said...

Hey,daar is ze weer. Leuk dat je weer met quilten begonnen bent. Lijkt me wel leuk als je van die onaffe cadeautjes terug vindt. Tijd dan nu om ze af te maken. De babyblocks vind ik nog steeds erf leuk.

katrien said...

Leuk te horen dat je terug met lapjes bezig bent.

Guusje, said...

Wat leuk om je eerste quilts weer tegen te komen en af te maken. Fijn dat je het weer gedaan hebt. Ik heb ook een speciale quiltring bij mijn machine en dat werkt geweldig, tenminste als ik ermee zou werken.

GRANNY'S HOUSE said...

Het blijft leuk als je ineens weer oude hobbies tegenkomt, ik hoop ook altijd weer te kunnen schilderen , maar met mijn handen, nek en oog, zit dat er niet meer in, gelukkig dat er zoiets als quilten bestaat.

Groetjes
Ines

Inge said...

Gezellig hoor, al die quilterige plaatjes! Dat hebben we gemist, maar ik weet zeker dat het nu heel snel helemaal goed gaat komen. Dat machine quilten ziet er super ingewikkeld uit, maar het resultaat oogt al geweldig.

Groetjes,
Inge

Anonymous said...

Is toch weer heerlijk om weer bezig te zijn met je hobby. Die slider daar wil ik wel wat meer van weten, waar zijn die te koop?

Annelies said...

Fijn weer bij je te lezen. Veel plezier met de lapjes.

Anita - Vlijtige Handjes said...

Wat heerlijk Jossie dat je aan de slag kunt. Ik zie het helemaal voor me....machine gevonden en eerst voelen hoe het ook al weer was... tussen de rommel. Dat zou zo hier maar kunnen zijn. Een heel herkenbaar blogje ook met de spulletjes van ooit....
Groetjes Anita

Heleen said...

Fijn, je bent weer begonnen! Goed van je. En enig die lekkere gedateerde werkstukken. Hmm liggen hier ook in ruime mate. En dat hulpmiddel voor doorquilten dat wil ik wel eens zien. Neem je het mee in maart??? Lijkt me ook wel handig. Sterkte met je handen. Niet te hard van stapel lopen.

Anonymous said...

En je hebt het ondanks die lange quiltloze maanden nog niet verleerd Jossie! Die witte "oefenlap" ziet er prima uit!
Die glider ken ik, de ringen niet.

Narelle said...

Baby blocks are on my wish list...one day I will make something.
Your quilting is lovely :o)
Enjoy!

Lida said...

Je bent weer lekker bezig geweest en die supreme glider vind ik wel heel gaaf! Nu vandaag de bende in de kat en dan lekker verder eraan werken! Veel plezier met je steekjes, groetjes
Lida

Mascha said...

Wat fijn dat je weer een start gemaakt hebt met je hobby.
Groetjes Mascha

Klaske said...

Wie wat bewaard die heeft wat toch? Ik kan ook heel slecht dingen weggooien en tja als je dan gaat verhuizen...
Ik heb al gezegd dat we de eerste 30 jaar niet weer verhuizen;-))
Fijn dat je weer begonnen bent!!

FeatherDuster said...

I hope you get everything organized soon. It will be nice to have you *creeping* along on your projects with us again.

Handige Handjes said...

Jos, fijn dat je weer een beetje op orde komt...en dat je weer een paar steekjes hebt kunnen naaien. Ik bne nu al benieuwd naar de quilts die je gaat maken!

Annemiek said...

hè hè!!Fijn hoor dat er weer wat orde in de chaos komt. Ik herken de stofjes en kleuren van je lopertje. Er was toen inderdaad láng niet zoveel keus als nu! Ik heb nog flauw geel, pastelgroen en zelfs oudrose allemaal met kleine bloemetjes *lol*
Oh en als je zin hebt in een zwart/witte pied de poule: aap maar lekker na hoor; ik heb het ook niet uitgevonden maar inspiratie opgedaan op internet :)

Marion B. said...

Wat heerlijk voor je dat je gewoon weer even bent gaan doen wat je leuk vindt. Even lekker de boel de boel en achter de machine.
Geniet er maar lekker van.

En bedankt voor je lieve reactie op mijn blogje.

hetty said...

You're back! Terrific! Glad to hear that you are getting back into your creative mode.

Jantine said...

Wat heerlijk dat je alles weer terug vindt! Wil je me laten weten waar je die ringen hebt besteld, dat klinkt als iets wat ik erg goed zou kunnen gebruiken, ik heb het handschoentjes aan en uit doen een beetje zat...