06 January 2013

Het nieuwe jaar is al bijna weer een week oud. Ik hoop dat dit jaar voor iedereen geluk en gezondheid zal brengen en als het iets minder gaat de kracht en moed om door te gaan.
Goede voornemens heb ik niet gemaakt. Inmiddels weet ik dat daar steeds bitter weinig van terecht komt. Er liggen stapels UFO's te wachten maar ik heb geen keuze gemaakt welke er dit jaar AFO moeten worden. Ik grijp zo af en toe maar eens in de mand en duik een project op en beslis dan of ik er nog zin in heb of dat het weer een tijdje verdwijnt. Om een goede start te maken ben ik op 1 januari begonnen een achterkant voor de Round Robin in elkaar te zetten van de resten van de top. Het zijn mooie Thimbleberries stoffen en om niet weer een bak vol scraps over te houden gebruik ik ze hiervoor. Tot nu toe ben ik er tevreden over. Ik had er weer zin in mijn machientje te laten snorren.

 
Dit wordt de achterkant voor
 
 
 
deze voorkant
 
De kleuren op de bovenste foto zijn ongeveer de ware kleuren.

Machientje: dat brengt me meteen op het volgende punt. Zoals jullie inmiddels wel weten ben ik een echt machinemens. Ik kan me geen leven zonder naaimachine voorstellen. Al sinds 1974 ben ik een echte Bernina fan. Mijn eerste machine heb ik 33 jaar gehad. Toen heb ik hem ingeruild voor de Aurora. Die beviel me niet echt goed. Hij deed niet helemaal wat ik wilde. Na twee jaar ingeruild voor de Artista 630. Met die machine drie jaar lang heel veel pech gehad. Twee jaar geleden is het hele binnenwerk vervangen. Ik kreeg dus een nieuwe machine met de oude buitenkant. Sindsdien zijn er weinig of geen problemen meer geweest maar toch voelt het alsof onze 'relatie' verstoord is. Ik weet niet wat het is maar ik ben niet echt gehecht aan de machine. Het is een degelijke prima machine maar ik vind hem toch wat beperkt om te quilten en te borduren. Qua ruimte bedoel ik. Al maanden kijk ik met een schuin oog naar de Janome 12000. Ruime arm,  grote borduurringen en veel snufjes. En toen kwam Bernina met de 700 serie uit. De 780 is een droommachine en ik heb erbij staan kwijlen. Wat die allemaal kan is ongelooflijk. Maar hij heeft twee nadelen. Het prijskaartje en de afmetingen. Beide zijn onhandig. Zelfs als ik hem kon betalen denk ik niet dat ik hem zou kopen. Hij is namelijk haast niet te versjouwen. Hoe moet dat naar de borduurbee? En op week end? En op midweek?
Vorige week kwam de Janome weer in het vizier. Een machine met heel veel mogelijkheden en nog net niet te groot en te zwaar om mee te nemen. Ik heb een paar uur bij Totaal voor de machine gezeten en me uitgebreid geinformeerd.  Ondanks dat ik een Bernina fan ben moet ik toch toegeven dat het een geweldige machine is en ik voel er veel voor om hem te kopen. Maar nu ben ik weer gaan twijfelen. Ik heb er twee nachten niet van geslapen. Het voelt een beetje als verraad aan Bernina. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Diep in mijn hart wil ik de Janome graag hebben omdat ik daar grotere quilts op kan quilten en grotere motieven uit een stuk kan borduren. Twijfel twijfel twijfel.....  Heeft iemand van jullie deze keuze al eens moeten maken? En heb je daar spijt van gehad? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen. Stel dat het niet klikt tussen de Janome en mij, wat dan? Kan natuurlijk niet aan het inruilen/kopen blijven. Mannetje ziet me aankomen. Ik weet het niet meer.

Het is weer een lang verhaal geworden. Gelukkig voor de lezers schrijf ik niet elke dag :-)

20 comments:

Anita - Vlijtige Handjes said...

Voor jou ook de beste wensen voor 2013 met een goede gezondheid en wijsheid voor de juiste keuzes :)
geintje.
Nee ik kan me goed voorstellen als je een ander merk wilt proberen Ik heb het met Pfaff. Kun je in de winkel niet eens een ochtendje proefdraaien. Quilt mee en snorren.....
Veel succes en ik kom graag terug om je verhaal te lezen....ook de lange....
Groetjes Anita

Judith said...

Volgens mij heb jij je keuze gemaakt. Loyaal zijn is goed, maar niet tegen beter weten in. Zelf heb ik ook een ver ina van nu ruim 20 jaar oud, moet ik wel bekennen een handwerkster te zijn. Succes met je keuze

Annelies said...

De allerbeste wensen voor 2013 !
Ik ben niet echt een machinemens, dus kan je niet raden, maar veel sterkte met het nemen van een besluit.

Marcha said...

Prachtige kleurtjes van je quilt en wat een leuke achterkant!
Inderdaad, vind het een goed advies, ga eens ergens proefnaaien! Heb inmiddels een husqvarna, een ouwetje, kan er mee lezen en schrijven en zou geen ander merk meer willen, je bent bepaalde handelingen zo gewend, maar wie zegt niet dat een ander merk ook goed is en zo kan wennen!?

Cisca said...

Ik weet weinig van naaimachines, dus ik kan je ook niet raden. Die Janome lijkt me wel heel fijn om te quilten... ik hoop, dat er nog iemand komt, die er ervaring mee heeft.
Maar wat een prachtige quilt, mooi patroon, kleuren en stoffen. En ook zo'n mooie achterkant. Hè, dat doe je nou weer makkelijker met een naaimachine!
Succes! Groetjes,
Cisca

GRANNY'S HOUSE said...

Mooie achterkant en prachtige quilt.
Ik ben niet zo van de machine, mijn rug gaat dan altijd opspelen en maakt niet uit hoe ik zit, het lukt niet zonder pijn.
Maar als ik een nieuwe machine zou willen, koos ik ook voor de janome, want die werken heerlijk.

Groetjes
Ines

Mistea said...

Love the header photo - certainly cools me down a little. Headed for 40c again tomorrow!

Love both sides of the quilt in progress.

Good luck with the big decision. I have a Janome which is more than 20 years old with no issues encountered.

hilde said...

janome, zeker weten, nog geen enkel probleem mee gehad
ken verschillende mensendie hem hebben en ook nog nooit problemen mee gehad
dus goo zou ik zeggen
je mag altijd bij eens komen proefstikken hoor smime

Klaske said...

Heb geen ervaring met beide machine's, ik heb een Pfaff, maar als ik jou was zou ik gewoon je hart volgen Jossie!!

Annemiek said...

Ik had mn zinnen gezet op een Husqvarna 875. Had al een husq (mn 2e, mn eerste was van mn moeder geweest). In de winkel liet ik me verleiden door een Janome... Ik heb um, onuitgepakt, na 2 dagen teruggebracht. Hoewel de Janome waarschijnlijk een betere machine is, wilde ik gewoon een Husq die ik kende. Het gevoel overheerste en het maakte me dus niks uit wat de Janome allemaal kon.
Succes met je keuze!
(zag de grote bernina in de winkel. is het die van 15 kilo? Daar moet je wel een steekwagentje bij hebben *lol*)

Simone de Klerk said...

Oh, Jos, je quilt is zo mooi. Blij hem nog eens te zien. Kan niet wachten tot die helemaal af is.
En je weet, ik was de absolute liefhebber van Pfaff. Mijn merk! Zou ik nooit opgegeven. En toen kwam voor mij de Horizon van Janome. Een genot. Had ik niet gedacht. Had in het begin nog wel de Pfaff staan, maar die komt er nu alleen uit als mijn andere machine in de maak is (dus nooit ;o)
Slapeloze nachten is niet goed. Ik denk niet dat je er spijt van zult krijgen als je overgaat op de Janome.
Sterkte met je beslissing. Als de machine goed voelde ... 'gewoon' doen!!!

Guusje, said...

Wat een prachtige quilt en wat goed dat je geen voornemens meer hebt. Het os ook eigenlijk veel leuker om eerst alles af te maken en dan verder te kijken. Ik wens je wijsheid met je machinekeuze. Ik heb altijd al een pfaff gehad kan er mee lezen en schrijven heb een nieuwe sinds 3 jaar en kan er nog steeds mee lezen en schrijven. O en natuurlijk ook een heel, goed, gezond en creatief 2013 gewenst.

Lida said...

Haha, ik herken het helemaal! Ben gewend met Singers te naaien vanaf mijn dertiende! Maar ik kocht in 2009 een Janome 11000 en ben er echt dolgelukkig mee, het automatische afknippen van de draden, de borduurmogelijkheden en het quilten van mijn quilts, allemaal goed te doen en deze nieuwe heeft nog een veel bredere arm, dus het zal dan nog makkelijker worden! De 11000 kun je ook nog kopen en die is nu ruim 1000 euro goedkoper!
Sterkte met je keuze, groetjes
Lida

Juicybear said...

Mooie quilt zeg, en veel succes met het kopen van een nieuwe machine.
Groetjes Anneke

hetty said...

Beautiful backing for that gorgeous quilt. I have a Bernina too, but it is giving me lots of problems at the moment. I have been thinking about a Janome too. Maybe in April when the Creative Festival is in Toronto I will make up my mind. I want to try them side by side.

Anonymous said...

Ik ben ooit van bernina naar janome gegaan, maar ik miste toch de bernina. Vooral bij meerdere lagen, kwam de janome tekort. De stoflagen verschoven heel erg.
Succes met je keuze herken het er van wakker liggen.

sylvia said...

helaas, ik kan je niet helpen, ben een Husqvarna fan.......;)
veel wijsheid wens ik je toe en ook verder alle goeds voor dit jaar, met Bernina of zonder!!!
groetjes, Sylvia

Inge said...

Goede voornemens daar doe ik niet aan. Ik zie wel hoe het allemaal loopt en ik ga verder met dingen, begin aan iets nieuws, kortom ik laat me verrassen door 2013 LOL
De achterkant van die voorkant op de foto's ziet er mooi uit. Dat komt in ieder geval goed.
Op het gebied van naaimachines kan ik niet helpen. Ik ben meer van het handwerk.

Groetjes,
Inge

katrien said...

Alle goeds voor 2013.
En machines das niet mijn ding.
Mooie quilt hoor.

Anonymous said...

Poeh poeh, dat is moeilijk!!! Ik kan je niet raden. Heb al meer dan 20 jaar een Phaff, Heel blij en tevreden over, maar ik ben geen naaimachine mens. Prachtige quilt is het. Ik hoop dat je een goede keuze voor jezelf kunt maken. Groetjes Wilma