03 June 2012

Een dagje uit

Vrijdag ben ik met mijn zus en mijn nichtje naar het Textielmuseum in Tilburg geweest. Met de trein! Voor mij een hele belevenis want ik stap voor zowat elke afstand in de auto. Mijn zus is een doorgewinterde OV reiziger en ik ben haar maar overal slaafs gevolgd. Een paar keer overstappen en altijd precies op tijd voor de volgende trein. Super hoor zus. Bedankt, zonder jou had ik waarschijnlijk op een of ander exotisch stationnetje moeten overnachten!
In Tilburg wachtte Monique ons op aan het station en van daaruit zijn we naar het Textielmuseum gewandeld. Het was redelijk weer en na twee uur zitten best lekker om even de benen te strekken. Onderweg kwamen we nog langs Dorry's winkeltje maar we zijn uit zelfbescherming niet binnen gegaan. Als mijn dozen en kasten wat leger zijn zal ik haar zeker een keer een bezoekje brengen. Het zag er zo knus en gezellig uit.
Ook vreemd om na heel veel jaren weer even in Tilburg terug te zijn. Het station is nog zo herkenbaar. Mijn hubby heeft zijn studententijd in Tilburg doorgebracht en ik heb er ons eerste huwelijksjaar gewoond. Zo op het eerste oog was de stationsomgeving niet echt veranderd. Verder heb ik niets van de stad gezien. Ik ga nog een keer met mijn man terug op sentimental journey.


En dan het Textielmuseum. Wat een belevenis voor iemand die van lapjes houdt. We hebben daar van A tot Z kunnen zien wat er allemaal gebeurt voordat wij een lapje kunnen aaien. Heel interessant. De hele geschiedenis van linnen tot damast en van schaap tot wollen deken. Schitterend om de oude weefgetouwen te zien. Wat hebben de mensen vroeger vreselijk hard moeten werken om lappen te produceren. Echt heel zwaar werk. Dan gaat het met de moderne machines toch wel veel makkelijker. Verbazingwekkend veel schering draden gezien. Dat moeten er voor het weven van de prachtige damast toch wel duizenden zijn?

Een impressie
(klik op foto om te vergroten)


de schering, heel veel draden

een weeffoutje
 details van de prachtige damast
een modern weefgetouw
de museumwinkel
Wat ook zo leuk was was dat er studenten en jonge designers aan het werk waren. Sommige op de oude weefgetouwen en andere in het moderne textiellab. Helaas mochten er in het lab geen foto's worden gemaakt van de ontwerpers en hun werkstukken. Heel begrijpelijk. We hebben er wel erg leuke dingen gezien, vooral experimenteel. De jongens en meisjes proberen daar allemaal hun ideeen gestalte te geven en hun droom te verwezenlijken.

Het was een mooie en inspirerende dag. Ik hoop er nog een keer terug te gaan.

Tot slot nog iets om te onthouden!

Voor meer foto's is hier de link naar mijn fotoalbum. http://www.mijnalbum.nl/Album=YJ3NIV3T  Als je de details beter wilt zien kun je met een klik op de foto het plaatje vergroten. Ik had een diashow voor mijn blog willen maken maar om de een of andere reden wilde dat niet lukken.

Fijne zondag nog. Het is quiltweer!

14 comments:

Klaske said...

Leuke dag hebben jullie gehad!
Ik reis nooit met de trein, kom waarschijnlijk in Timboektoe terecht;-))
Inderdaad, fijn quiltweer!
Fijne zondag

Anita - Vlijtige Handjes said...

Er is in het centrum van ons stadje niet heel veel veranderd. Het textielmuseum is prachtig maar wij als 'Kruikenzeiker' vinden het maar heel gewoon.
Fijne zondag.
groetjes Anita

Ineke Hulzebos said...

Wat geweldig!!! Daar ga ik zeker eens naar toe, staat al op mijn wensenlijstje!
Fijne zondag

Lida said...

Wat gezellig en wat een heerlijk bezoek zo met zijn drietjes! Jammer dat je Dotty niet bent binnen gegaan, je had er vast van genoten! Veel plezier met je steekjes, groetjes
Lida

GRANNY'S HOUSE said...

Wat moet dat een leuke dag geweest zijn.

Groetjes
Ines

Annemiek said...

Ben ook niet in de trein te krijgen! Maar geboren en getogen in Tilburg en al vaak in het Textielmuseum geweest, meestal met een of andere quilttentoonstelling. Echt heel erg leuk. Heb je de prachtige theedoeken in de winkel kunnen weerstaan:)? en inderdaad: textielarbeider zijn in die tijd was zeker geen pretje!(wel prachtig he, die oude weefgetouwen!)

Inge said...

Oh wat een lekker dagje, zo samen uit met je zus. Wat goed van jullie dat je helemaal naar Textielmuseum bent gewandeld. Mijn zus en ik gaan vaak naar Dorry met de trein en nemen vanaf het station de bus, die voor het Textielmuseum stopt. Veel te ver lopen hoor, hihi......
Mooi museum hè en je kan er ook superlekker lunchen.
Maar aan Dorry voorbij lopen, dat snap ik niet, volle kasten of niet... ik MOET daar naar binnen LOL
Nou geniet maar lekker na, dat zal geen probleem zijn, denk ik.

Groetjes,
Inge

Berna said...

Wat een leuk uitje. Goed gedaan met de trein.
En wat sterk dat jullieniet bij Dorry zijn binnen geweest! Knap hoor.

Simone de Klerk said...

Wat een gezellig uitstapje! Ik zat vrijdag ook in de trein richting Tilburg, maar dan een halte verder (o:
Prachtig, om het proces te zien!
Fijne week.

Heleen said...

Lijkt me een enig museum. moet ik maar eens onthouden. Jullie hebben in elk geval een gezellige dag gehad. Weer eens wat anders met het OV. Ben ook eentje van de auto hoor!

Guusje, said...

Wat een leuk uitje, die ga ik ook een keer doen. En met de trein als het een beetje ver is ga ik altijd met de trein heerlijk vind ik het.

Yvonne aka sommeke said...

Ik was ook al eens in het textielmuseum daar (maar kon Dorry echt niet links laten liggen ;-))
Prachtig museum, hard werken vroeger en dan dat lawaai er nog bij!

Anonymous said...

Ja dat is inderdaad de moeite waard dit textielmuseum en je kunt er vaker heen, iedere keer valt je weer iets anders op. Maar wat dapper dat jullie langs Dorrie's winkeltje liepen en er niet in gingen. HEEEEEl dapper hoor.
Groetjes WilmaO

Jantine said...

De laatste keer dat ik in Tilburg was had ik geen tijd meer voor het textielmuseum, dat ga ik na jouw enthousiaste verhaal zeker nog een keertje doen!