23 December 2010

Rond deze tijd overdenk ik ongewild alle kerstfeesten, die ik in mijn leven al heb meegemaakt. Dat zijn er inmiddels heel veel. De meeste waren heel vredig en gelukkig, sommige werden overschaduwd door verdriet omdat er kort tevoren weer een dierbare was overleden. De beste herinneringen heb ik aan de kerstfeesten in mijn kinderjaren. De sfeer in huis en kerk, de nachtmis met prachtige muziek en feestelijk verlichte kerk, de muzikanten die in de kerstnacht om twaalf uur op de straathoek kerstliederen speelden, het kerstmaal. Kort na de oorlog en allemaal heel eenvoudig maar sprankelend. De kerststal met echte beelden en de met bonte lichtjes versierde kerstboom. Familieleden, die de hele dag door op bezoek kwamen omdat mijn oma bij ons inwoonde. Vergeleken bij nu allemaal zonder veel opsmuk en overdaad, maar heel puur en ingetogen. Het ging nog om de geboorte van Christus, Kerstmis was zijn verjaardag.


Langzamerhand heeft de commercie het overgenomen. En als ik dan lees dat de kerstman in de jaren dertig door Coca Cola is uitgevonden als een soort vervanger van Sinterklaas en dat dit jaar het kerstgevoel vooral gesponsord wordt door de colafabrikant, word ik toch wel een beetje weemoedig. Jaren geleden hebben we in ons gezin al besloten om Kerstmis niet uitbundig te vieren, maar gewoon samen te zijn, dingen samen te doen en uiteraard samen te eten. Eenvoudig. Geen 5-gangen diner maar gewoon drie gangen gezonde nederlandse winterkost. Ik heb de afgelopen dagen al heel wat verbaasde blikken gekregen als ik vertelde, dat wij stamppotjes eten met Kerstmis..... LOL  Weliswaar is er keuze uit een paar verschillende, maar toch: het zijn stamppotjes, zelf gemaakt, geen moeilijk gedoe, maar wel veel gezelligheid aan tafel. Dat is ook wat onze kinderen willen. We wonen ver bij elkaar vandaan en als ze thuiskomen, willen ze graag 'mama-eten'.  Dat krijgen ze tijdens de kerstdagen volop. En ik hoop, dat zij er goede herinneringen aan overhouden en deze, als ze net zo oud zijn als ik, zullen koesteren net als ik.
 
           Ik wens iedereen een vredig en gezellig ouderwets Kerstfeest!
 
      To everyone a peaceful and happy Christmas!
 

25 comments:

liesbeth a said...

Ik vind het ook geweldig als de kinderen thuis komen. Gezellig eten en spelletjes doen.
Het wordt inderdaad een grote commercie. De jongste (die nog thuis woont) heeft gewoon gevraagd of we bepaalde lekkere dingen eten en die krijgen we dus. Helaas komen oudste zoon en onze dochter niet op dezelfde dag, maar dat mag de pret niet drukken.
Ik wens je heel fijne dagen met je familie.

Annelies vdB said...

Ik wens je hele prettige en gezellige kerstdagen toe !

AnitaS said...

Mooi is het als je zoveel dierbare herinneringen aan de kerst kunt hebben. Ik denk dat onze leeftijd dat ook een beetje met zich meebrengt. Hier gaat het ook eenvoudig hoor.

Francien said...

Ik wens jouw en je familie een hele fijne Kerst Jossie en een heel gelukkig en gezond 2010.

Goede herinneringen heb ik ook aam de Kerstdagen van mijn jeugd..het was altijd heel gezellig..altijd de hele familie bij ons omdat mijn vader jarig was..hij had 12 broers en zussen!! dus kwam alles langs en mee-eten..en iedereen bracht wat mee wat al gekookt of gebraden was..tafels aan elkaar, kinderen in een hoekje en smullen maar..als ik nu al die liflafjes zie in de supermarkt of slager denk ik aan die tijd terug..
Wij eten o.a. op verzoek zuurkoolstampot met Kerst.
Heel veel plezier ...groetjes Francien.

katrien said...

Ik wens jullie allen ook een heel gezellig kerstfeest toe.

Simone de Klerk said...

Wat een mooie post, Jos!
Het is omdat mijn dh en Laura zo van het voorbereiden en bereiden van het kerstmaal houden, anders ... Lijkt me wel leuk, om uit verschillende stamppotjes te mogen kiezen. En oer 'mama' eten blijft het lekkerst!
Kerstboompje erbij - grapje.
Ik wens je heel gezellige en vredige kerstdagen met veel mooie herinneringen! xo

Berbel said...

Een mooi stukje heb je geschreven, wij eten met kerst ook eenvoudig, geen toeters en bellen.
Groetjes Berbel en fijne feestdagen

GRANNY'S HOUSE said...

Wij hebben het ook altijd gezellig met de kerst, iedereen maakt wat en dat eten we, niet aan een sjiek gedekte tafel, maar gewoon met een bordje op schoot, geen flauwekul en zeker geen cadeautjes, want die zijn voor de Sinterklaas en dan alleen voor de kinderen.
Voor mij geen gestress, maar zalig rustig en alleen maar genieten, van de kinderen en kleinkinderen, maar dat doe ik normaal ook.

Groetjes
Ines

Heleen said...

Jos, ik wens je hele gezellige warme kerstdagen en geniet met volle teugen van elkaar. En of je dat nu met stampot doet of kaviaar dat is aan een ieder! Ik vier de kerst net als vroeger bij mij thuis. Ik maak hazepeper en stoofpeertjes met puree met rode kool. Ik vind het zalig om te koken en de kinderen vinden het ook lekker (op hun verzoek) dus houden we de traditie maar in ere. Wie weet doet mijn dochter later hetzelfde weer.De haas is alleen niet persoonlijk uit zijn jasje gehaald zoals mijn vader altijd deed maar komt gewoon bij de slager weg.Fijne feestdagen!!!!

mieke said...

piep, dit vind ik zo mooi geschreven , en nee het is inderdaad wat op je bord ligt wat telt, maar met wie je het deelt,
ik hou erg van koken en maak er een beetje culinair, feestje van, maar das genieten voor mij, geen opdracht.
Maar t belangrijkste is dat ik de kinderen en een stel vrienden aan tafel heb die in mn hartje wonen,
alleen mn tafel is niet groot genoeg voor allen en mijn lichaam wil geen grotere feesten meer aan daarom ben ik zeer blij dat mn oudste dochter een handje toesteekt

fijne feestdagen en geniet van je lekkere stamppotjes, heerlijk als het koud is

knuf quiltingmieke

Mistea said...

The message is a simple one and my family too keep it simple - well except for the food part there is plenty of that but everyone brings something to share.

May you Christmas be Merry and Bright spent with those who are most dear.

Peg - Happy In Quilting said...

Merry Christmas Jossie...

Anonymous said...

Mooi verhaal, en helemaal mee eens. Bij ons ook geen "rare fratsen" op tafel met Kerst, maar gewoon lekker spruitjes. Ik wens jullie hele fijne dagen toe, en een gezond en creatief 2011.

Guusje, said...

Zo herkenbaar de ude herinneringen aan het kerstfeest met gezelligheid en eenvoud ik moet er ook steeds aan denken deze dagen.
Ik wens jullie hele fijne kerstdagen met veel gezelligheid.

Mascha said...

Ik wens jullie hele fijne feestdagen toe.
Groetjes Mascha

ria vogelzang said...

Voor jou en je familie: veel warmte en liefde deze kerst!
Geniet van elkaar en van de echte bedoeling van kerst....!
;))

hetty said...

A lovely post! We are keeping our Christmas simple too. Just family and no crazy amount of gifts. Hope you and your family have a wonderful Christmas!

Daniëlle said...

Helemaal waar! Prachtige wensboom trouwens! Mooie Kerstdagen en alle goeds voor 2011!! XXXD

quiltdjoojs said...

Bedankt voor deze mooie kerstgedachte!!
Heel fijn Kerstfeest.
Groetjes Joyce

Anonymous said...

Wat een mooi verhaal. Deze kerst wordt ik verwend, ik hoef niet te koken. Want ik ga uiteten bij mijn SIL en mijn ouders. Vorig jaar was de hele meute hier voor het eten. Jos een geweldige kerst en tot snel maar weer.

Saskia said...

Mooie blog in de speciale tijd van het jaar met veel overdenkingen.
Ik hoop dat je hele fijne dagen hebt, met je familie.
Daar gaat het eigenlijk gewoon om, het samen zijn, en niet al die hoempapa met speciale liflafjes en grote cadeau's.
Bij mij staat morgen ook gewoon kip met tutti frutti op het menu. Gewoon lekker!

Supergoof said...

Hoi Josje, jij ook een hele fijne ouderwetse kerst toegewenst!

Jantine said...

ook bij ons is kerstfeest het feest van de geboorte van Christus. Samen naar de kerk, spelletjes doen, rommelen en vooral de kerstman buiten de deur houden!
Fijne dagen samen enne... stamppot, mmm, dat gaat er hier ook altijd wel in!

Yvonne aka sommeke said...

Een cola-kerstman ... ik hoorde het ook op TV voorbije week :-(
'k Wens je samen met je familie héél fijne kerstdagen toe, met lekkere stamppotjes!

Nana's Quilts said...

Hope you and your family had a lovely few days. Last night I cooked a stomppot for dinner. I have eaten it but never cooked it myself. And if I do say so, it was very good (heel lekker!)
It was so nice to have met this year in Houston. And we can look forward to a reunion next year. How exciting! Vrolijke nieuw jaar.
Marne