18 August 2013

Dames, ik heb advies nodig. Ik doe het meeste quiltwerk met de machine. Altijd Bernina machines gehad en geen quiltproblemen. Een paar maanden geleden overgestapt op Janome met een heel brede arm, speciaal om te quilten. En sindsdien wil het quilten niet meer lukken. Ik ben bezig met een babyquilt. Twee quiltjes verprutst omdat de steken niet goed werden. Een hele middag met een Janome mevrouw in de weer geweest om dat probleem op te lossen. Instellingen veranderen en dan gaat het goed. De steken zijn nog niet helemaal naar mijn zin maar dat zal tzt wel goed komen. Ik heb het quiltje gedubbeld en met nietjes vastgezet. Nu twee rijen gequilt en zie hieronder het resultaat. De lagen verschuiven onderling. De bovenkant lijkt goed en de onderkant zien jullie op de foto's. Ik wordt er helemaal tureluurs van want ik dacht dat het dekentje deze keer wel zou lukken. Ik naai met boventransport, heb de spanning aangepast en ook de persvoetdruk. De voethoogte ook iets hoger gezet. De oefenlap wordt goed maar deze langere banen trekken dus aan alle kanten. Met boven transport mogen de lagen toch niet verschuiven? Ik hoop dat iemand me kan helpen. Alvast bedankt voor het eventuele meedenken.
 
 
 
 

9 comments:

GRANNY'S HOUSE said...

Gebruik je wel het onder en het hoven transport?
Want een Janome werkt normaal perfect.

Groetjes
Ines

Berna said...

Helaas geen ervaring met eenJanome maar vervelend is het wel. Ik hoop dat je goeie adviezen krijgt.

martine said...

Het enige wat ik weet van machinaal quilten is dat er een katoenen vulling in moet zitten omdat het anders gaat schuiven. Verder ben ik een leek op dit gebied.

simone said...

Ik heb 10 jaar geleden een Janome 6500 gekocht en ben er vanaf dag 1 heel gelukkig mee. Nooit gedonder met spanning en stap zo over van naaien naar quilten zonder transport. Dik, dun met of zonder vulling, het soort vulling maakt ook niet uit. Ik zou zo een nieuwe Janome kopen. Wil je mij eens mailen?

Marie-José H said...

Jossie ik heb geprobeerd je via email een bericht te sturen maar hij pakt geen email. Probeer of je mij kunt mailen. Heb hier een heel verhaal over wat ik niet op internet wil zetten

conny's quilts said...

Ooit heb ik op een textielopleiding (onderwijsakte K) geleerd dat als je meerdere banen naast elkaar moet stikken op de naaimachine, je dan niet steeds in dezelfde richting (bijv. van links naar rechts) moet werken, dan gaat de stof trekken. Je kan beter de ene baan van links naar rechts en de volgende van rechts naar links stikken. Ik denk dat je als ik jouw banen zo zie, ook het ondertransport zou kunnen gebruiken. Succes bij de nieuwe poging (beter eerst een proeflap ipv een quilt?)

conny's quilts said...

Nog een aanvulling nadat ik de foto's nog eens heb bekeken: je kunt beter ook veel meer nietjes zetten om verschuiven beter te voorkomen, er zit veel ruimte tussen je nietjes. Nogmaals succes.

Hermie said...

ik ben ook Janome fan, heb er geen problemen mee. Zoals ik het op de foto bekijk heb je de ene baan naar links genaaid en de andere naar rechts, klopt dat? Je moet de banen altijd dezelfde kant op naaien, anders krijg je zulke plooivorming, dat is ook bij het handquilten zo.

Handige Handjes said...

Ik zou de lagen toch beter op elkaar vastzetten...en dan vind ik rijgen toch het allerbeste. Kijk eens op je foto, dan zie je al bij de tags erboven dat de quilt gaat trekken, en daar heb je dan nog niet eens genaaid. En nog maar eens met een normaal ingestelde persvoetdruk werken, de combi boventransport en ondertransport moet toch echt voldoende zijn om alles zonder plooien te verwerken.
Jammer dat het zo stroef gaat.....ik hoop dat je snel een oplossing vindt.