31 March 2010

Challenge

De laatste dag van de maand en weer mag er getoond worden hoe hard er door Yvonne, Katrien en mijzelf is gewerkt aan onze uitdaging. We hebben ons als doel gesteld dit jaar een quilt of quilttop af te maken, die al eindeloos lang in een doosje ligt. Vorige maand stond in het teken van het uithalen en opnieuw beginnen. Ik vond de stukjes hier en daar niet netjes aan elkaar gezet. Opnieuw beginnen dus maar.
Deze maand kwam ik erachter dat ik de eerste mal niet heel nauwkeurig had overgenomen waardoor nogal wat stukjes scheef waren. Weer opnieuw beginnen dus, d.w.z. de geregen paddenstoeltjes uithalen, nieuwe mal maken en deze weer op de stofjes overnemen. Over werk hebben gesproken............... Maar goed ik kan niet tegen slordig werk. Het doosje met alles voor de challenge ging dus mee op week end drie weken geleden en daar zou dan eens hard gewerkt gaan worden! Ik zou Yvonne en Katrien wel eens een poepie laten ruiken! Dus doosje uitgepakt, het werk laten bewonderen en hard aan de slag gegaan...............met weer inpakken dus...LOL
Maar ik heb het voor elkaar gekregen om toch nog wat te doen, zij het thuis. Er is een rij witjes aan gezet. Toch heel wat werk geweest met uithalen van de 'oude' witjes, wassen, strijken en opnieuw tekenen en rijgen.
Gaan jullie even mee naar Yvonne en Katrien om hun voortgang te bewonderen? Ik wed dat zij meer gedaan hebben dan ik!

Maar hoe krijg ik deze sliert nu behoorlijk op een foto?
Now is how to get this string on a photo?Zo dan maar, het kan alleen hangend.
Only hanging from the cabinet

Last day of the month so showtime again. As you know Yvonne, Katrien and I decided to finish a very slow wisp by the end of this year. (mine has been laying around for 3 1/2 years). Last month I worked backwards because I thought the work was nog neat enough. Took the whole thing apart and started all over. This month I discovered that the problem was that I did not draw the first template accurately which caused many shells to be a little crooked. So again I worked backwards by taking out most of the basting stitches, washed and ironed the shells again and made a new template. Now I hope to work steadely and without any more problems for the rest of the year.
Are you coming along with me to have a look at Yvonne's and Katrien

28 March 2010

Workshop Jacqueline de Jonge

Aan mijn WIP uit de vorige posting ben ik deze week niet meer toegekomen, maar dat gaat volgende week veranderen. Het was een drukke week met weinig tijd voor mezelf. Maar...

gisteren wel een workshop 'ontwerpen' van Jacqueline de Jonge gevolgd bij Totaal. Het was een ontzettend leuke dag waarin Jacqueline ons de kneepjes van het ontwerpen en tekenen leerde van de vormen die in haar quilts voorkomen. Ze is een prima lesgeefster die goed kan uitleggen en (heel belangrijk) zeer geduldig is. We hebben dan ook veel geleerd. Een aanrader voor quilters die van haar werk houden. Mathilde en Fons van Totaal zorgden voor drankjes en een heerlijke lunch.

Jacqueline begint een wereldwijde naam op te bouwen. Voor dit jaar staan er heel veel buitenlandse uitnodigingen op haar programma. Ze begint binnenkort in Canada, daarna Australie en Amerika. In deze landen gaat ze rond reizen en in verschillende staten les geven. Het was leuk om haar ervaringen te horen over 'hoe het allemaal begonnen is'.
Dank je wel Jacqueline en naaimachinewinkel Totaal voor deze heerlijke dag!

Instructions


Thinking


Watching


Working


Vannacht is de klok ook weer een uur vooruit gezet en mijn bioritme raakt weer van slag. En niet alleen het mijne, denk aan boeren en hun vee, kinderen, huisdieren etc. Na meer dan 30 jaar snap ik nog steeds niet wat het voordeel is. Nog langer licht in de zomermaanden. Maar wat men vergeet is dat veel mensen 's ochtends weer in het donker opstaan en de verwarming aanzetten omdat het nog behoorlijk fris is. Kan iemand me nog eens uitleggen wat het voordeel van de zomertijd is?

My WIP in the last posting is stil a WIP. It has been a very busy week without much time to sew. But I'll show you some progress next week!

Yesterday I attended a designing class with Jacqueline de Jonge at my favorite shop Totaal. She taught us how to design and draw the patterns she uses in her quilts. It was a great and instructive day. If you like her work and patterns you really should take a class if possible. She is an adorable person and great teacher and very patient!
Many people around the world will get the chance of attending her classes this year. She will be on a world tour shortly starting in Canada, then Australia and the US.
We had a wonderful day in which Mathilde and Fons of Totaal took care of a delicious lunch
.


Ingid's result


My result


Today we switched to daylight saving again. I hate that interfering in my biorythm. After over 30 years I am not sure what we gain by this change of time. In our region by normal time (read winter time) evening falls at 10 pm. So what's the use an that extra hour of light at night? Many people have to get up in the dark again and switch on their heaters in the morning because mornings are still very chilly? I don't get it. My brain is probably too small to understand what those wise men try to achieve ;-((

18 March 2010

Work in progress

Nu de lente eindelijk in aantocht is had ik even zin in iets anders dan de klassieke projecten waar ik mee bezig ben. Vandaag dus maar aan iets fleurigs begonnen. Er moeten hier en daar nog wat versierseltjes op. Ik weet alleen nog niet of ik er een lichte of een donkere border omheen doe. Ik denk dat donker het mooist is. Wat vinden jullie?Now that spring is arriving I felt like doing something quick and colourful. So I started this top today. It needs some more embellishments. I am not sure yet about the border. Dark or light batik? What would you do?

Detail

15 March 2010

Weer thuis, back home again

Helaas, het is weer voorbij dat heerlijk week end! Het is heel moeilijk te omschrijven hoe het was. Degenen die zelf ooit zo'n week end hebben meegemaakt, kunnen zich wel enigszins een beeld vormen van het gebeuren. Het was in ieder geval geweldig, veel oude bekenden begroet en gesproken en veel nieuwe gezichten bij namen kunnen plaatsen. Verder heerlijk gegeten, gedronken, gekletst, werk bekeken en bewonderd, gegeten, gesnoept, gedronken, gepraat etc. En nu vragen jullie je natuurlijk af of er ook iets gedaan is. En dat kan ik alleen maar beamen. Er is veel, heel veel gedaan n.l. gesnoept, gedronken, gegeten, gekletst en nog meer van dat alles. Maar als jullie bedoelen of er veel gedaan is aan patchen en quilten moet ik zeggen, dat ook aan allerlei projecten heel hard gewerkt is. Er zijn blokken gemaakt, tops in elkaar gezet (en soms weer uitgehaald) tassen gemaakt, quiltjes afgemaakt. Kortom: de productie was hoog. En als jullie nieuwsgierig zijn naar wat ik gedaan heb? Ook heel veel, vooral aan de dingen die in de eerste alinea staan! Vrijdag heb ik toch een aantal keren mijn doosjes geopend en uitgepakt en weer ingepakt en gesloten. Daar gaat best wat energie in zitten en tegen de tijd dat ik echt de 4 uurs dip dacht in te gaan, was daar gelukkig de helemaal geweldige high tea om me er weer bovenop te helpen. Het zoete gedeelte van de high tea ging geleidelijk over in het hartige gedeelte, en daarna volgde nog een heerlijk dessert. (Oh help...., ik ben een van de toetjes kwijt. Hoorde het heerlijke warme perentaartje met roomijs en slagroom bij de vrijdag of de zaterdag? Ik weet het niet meer, maar lekker was het)

En wat doe je na twee en een half uur tafelen? Rusten natuurlijk, in de heerlijke makkelijke zithoek rond de open haard, die heel wijselijk met de rugkant naar de werkruimte staat opgesteld :-))) Maar ik heb toch nog wat gedaan, namelijk drie vinger speldenkussentjes (muisjes) gemaakt voor de puppies.

Waar is iedereen? Where are they?


Here of course


Part of the high tea

Thanks to Yvon and Ingrid I can show you some more pictures
Met dank aan Yvon en Ingrid kan ik wat meer foto's laten zien.Omdat ik vegetarisch eet, kreeg ik van Jan steeds speciale hapjes. Leverde af en toe jaloerse blikken op haha.
Because I am vegetarian the cook always made something special for me!


Ladies at work
Zaterdag begon uiteraard met een uitgebreid ontbijt en daarna weer doosjes uitpakken en proberen toch maar een mandje te maken. De bedoeling was een stuk of 10 te maken in het week end. Of dat gelukt is? Zie foto. De challenge paddenstoeltjes waren ook mee op reis. Of daaraan gewerkt is? Dat hou ik nog twee weken geheim, dat moet een verrassing blijven voor Yvonne en Katrien!
's Middags is een aantal dames naar Marina in Den Dolder geweest. Ik ben niet meegegaan want met het oog op Quiltfestival in Houston hou ik de hand nu liever op de knip. Heb met de achterblijvers genoten van de rust en wat aan mijn projectjes gewerkt.

Marleen brought her 5 weeks old beautiful baby boy. He was such a darling. She sits with her back to the window. The baby is hard to see.


's Avonds met Truus en Ingrid de veertig dagen likeur van Els, Annie, Yvon en Fien gejureerd, heel professioneel met mini slokjes. We hadden alleen geen emmer on in te spuwen dus hebben we mwoeten slikken..! Daarna hebben wij ons zoals dat hoort vakkundig teruggetrokken om te beraadslagen, de deelnemers stijf van de spanning achterlatend.....:-) De likeur van Yvon kwam er uiteindelijk als beste uit. Helaas waren we de oorkonde vergeten en hebben we voor Yvon als prijs de vaas rozen van de balie gegrist en overhandigd. Ze was er zeer ingenomen mee hahaha! Ik heb er zelf geen foto's van, maar er zijn wel foto's gemaakt. Die volgen nog.
Ook werden er door verschillende deelneemsters workshops gegeven.Ik heb alleen bij Tandy een demonstratie werken met tyvek gedaan. Heel leuk en daar ga in de toekomst iets meer mee doen. De andere workshops waren ook heel aantrekkelijk maar ik zag al gebeuren dat ik er nog meer projecten bij zou krijgen. Dus heel verstandig niet aan deelgenomen.

Alles staat klaar voor de jurering


De winnaar, the winner


Zondag na het ontbijt nog een paar uurtjes zitten werken, toen weer een heerlijke lunch, na de lunch nog wat gewerkt, daarna opruimen en om 3 uur show and tell. Het is steeds weer verbazend wat er toch mooie quilts gemaakt worden, heel verschillend, maar allemaal even mooi. Quiltsters zijn echte kunstenaressen, dat blijkt steeds weer. Ook hier heb ik geen foto's van genomen. Mijn camera krijgt kuren, is inmiddels 7 jaar oud dus langzamerhand aan vervanging toe.
Na de show and tell nog wat nagepraat bij een kopje thee en toen vertrok iedereen weer naar het gewone leven. Gelukkig hoef ik nog niet echt af te kicken want over 4 weken ga ik met onze bee op midweek naar de Ardennen..........Yippieeeee........

Mai showing that she has more talents than making great bags


Ik heb maar weinig foto's omdat mijn camera langzamerhand op is. Vaak drukt hij gewoon niet af. Jammer!

Can't keep it dry, tears are running but not because the fantastic week end is over but about Babel fish. Because it is such a long post I thought it would be wise to have it translated by Babel fish. If you want to have a laugh too please copy and paste my Dutch posting into Babel fish and you will have a few hilarious moments. Chance is that you will get a wrong idea about a Dutch quilt retreat (would perhaps make a nice addition to Dutch Treat, going Dutch, double Dutch, Dutch wife etc ....)

But anyway the week end was great. We had the best of times. Lots of chatting, eating, drinking, snacking, chatting, eating, chatting etc. It was fun to meet old friends again and to get faces to new names. Rooms and catering were wonderful again. Everyone a single room with bathroom. So you could retire privately if it all got too much. And much it was; 46 women, many sewing machines, lots of projects, lots of chatting, hilarious moments, laughter and tears, great stories, etc. And if you are curious if we worked: yes we did. Most ladies worked hard finishing projects, starting new projects and some even managed to start and finish a project in just 1 week end! I think they deserve a trophy or something. And if you would like to know if I did something: yes, I have been very busy, especially with things mentioned in the third sentence though I managed to make 3 finger pincusions. Furthermore I have been busy opening en closing my boxes again. No idea why I always do that. But on Saturday I finally got to my baskets and my challenge project. I made some baskets (see picture) but I can't tell you how far I got with the clam shells. This secret will be revealed in two weeks with our montly challenge update!


Friday we had a high tea with delicious sweets, slowly changing into dinner (tea for the Aussies) later on. It really was wonderful. There was a nice lounge as well with an open fire and comfy chairs situated with backs to the sewing room! Very relaxing.

Saturday after breakfast we all took up our projects again. In the afternoon most ladies went to a quilt shop. I did not join them saving my money for Houston later this year.
In the evening there were a few workshops. I joined a lesson in working with tyvek. Very interesting, will do some of this in the future. It is great for making postcards.

Then on Sunday we worked again and some quilters actually finished their projects. I think this is fantastic. Wish this would happen to me one day ;-)
After lunch we had our show and tell. It always is amazing how creative and how beautiful each quilt is.
Well after the show and tell it was cleaning up time, saying good bye and driving back to normal life again.

Since my camera is slowly dying I have not taken many pictures. Maybe I will borrow some from my friends later on
.


12 March 2010

Quilt week end, quilt retreat

De tassen met quilts voor Jopie's Dromenquilts staan klaar, nu nog wat laatste spullen in mijn koffer proppen, een halve nacht slapen en dan is het zo ver. Om 9 uur word ik opgehaald en dan eindelijk op weg naar Lunteren. Heerlijk 3 dagen alleen maar quilten, naaien, kletsen, eten etc. Verder wordt er goed voor ons gezorgd en hoeven we ons nergens druk over te maken. De weersvoorspelling beloven ook echt quiltweer!
Ik neem geen naaimachine mee, alleen wat handwerkjes. De laatste tijd heb ik de mandjes wat verwaarloosd, dus die zijn ingepakt en ook heb ik me voorgenomen om wat aan de challenge te werken. Dus Yvonne en Katrien, jullie zijn gewaarschuwd.
Over een paar dagen meld ik me weer. Fijn week end allemaal.

Bags with charity quilts for Jopie's Dromenquilts are packed. Now I only need to stuff a few things into my suitcase, than sleep halve a night and at 9 AM it is off to Lunteren. I am really looking forward to three days doing whatever I want like sewing, quilting, chatting, eating and more chatting.....! Last year it was so much fun so I only can hope it will be the same this week end. Even the weather forecast is positive: cold and rainy. What more do I want?
I am not taking the sewing machine only hand works. I packed the baskets which I have been neglegting lately and I'll try to work a bit on my challange. That's all.
See you all again in a few days. Have a great week end!

07 March 2010

Antique quilt

Het is wel wat stilletjes op mijn blog maar er wordt wel gestaag doorgewerkt. Ik heb een drukke week achter de rug maar gisteren en vandaag heb ik weer een paar uurtjes aan de antieke quilt kunnen besteden. Er zitten nu twee rijen van de afgeknotte ruiten aan. Het wordt een beetje saai als je steeds zoveel van hetzelfde moet doen. Maar het resultaat vind ik super.

It has been a little quiet on my blog lately because last week has been very busy with family things. But this week end I managed to do some sewing. So I can show you the progress I made with my antique quilt. Two more rows added. I must admit that I feel a bit bored with doing so many similar blocks. Hope to finish the next two rows for the border next week.

Blokken voor rij 3 liggen klaar.
Blocks for row 3 of the border are waiting to be joined.

Nog iets vreemds: ik was mijn lapjes nooit, alleen de 'gevaarlijke'. Wel spuit ik ze door en door nat met de plantenspuit en strijk ze dan droog. Blijkt een goede voorkrimp te zijn. Kijk maar op de foto. Ik had stroken gesneden voor de smalle border van de AQ, daarna nat gespoten en gestreken. Wat blijkt? De stroken zijn 4 cm gekrompen. Maar wat zo vreemd is, is dat ze in de breedte en niet in de lengte zijn gekrompen. Ik heb altijd geleerd dat stoffen in de lengte krimpen. Het is een goede kwaliteit stof, tenminste dat mag ik aannemen, de Mary Rose van Quiltgate. Ik heb daar ook rozenstofjes van verzameld en moet dit dus in de gaten houden als ik daarmee ga werken.
Something funny happened too. I never prewash my fabrics only the 'dangerous' colours get soaked. Before I cut the block I spray the fabric with water and then iron it. This shrinks the material sufficiently. This time I cut the strips for the narrow border in the AQ, sprayed the fabric and ironed it. The material shrunk about 4 cm, not in length but in width! I have been sewing for 45 years and have always learned that fabric shrinks in length. (it is what it does in trousers and skirts???) The fabric I used is of good quality namely Mary Rose by Quiltgate. I collected rose fabrics of the same brand and wonder if they also shrink this way.


Vanaf nu is het nog 6 nachtjes slapen en dan ga ik weer op quiltweek end naar Lunteren. Verleden jaar was een groot succes. Ben benieuwd of het deze keer weer zo leuk wordt.
From now it is only 6 sleeps untill our quilt retreat. Last year it was so much fun. Hope this year will be great too.

02 March 2010

Houston here we come.........!

Na een stormachtig week end waarbij onze schutting aan flarden ging en die er nu zo bij ligt
After a week end with strong gales during which our fence collapsed


is het goede nieuws dat we de reis naar het Quiltfestival in Houston hebben geboekt. Ik ben er drie jaar geleden geweest en vond het zo overweldigend dat ik gewoon nog een keer terug moet om in alle rust van alles te genieten..........

the good news is that we booked our trip to the Quilt Festival in Houston. I was there three years ago and it was so overwhelming that I need a second visit to digest the event............!