11 February 2009

Australia

Iedereen is nu wel op de hoogte van de enorme tragedie, die zich afspeelt in Australië. In de zomer zijn bosbranden aan de orde van de dag in Australië. Dit heeft alles te maken met het klimaat en de ruigheid van het land. Maar zo erg als op het ogenblik is het nog nooit in de geschiedenis geweest. En dan te bedenken dat ze moedwillig zijn veroorzaakt! Wij hebben in Australië gewoond, hebben er nog een aantal vrienden. Gelukkig wonen zijn niet in het geteisterde gebied, maar rondom Sydney kan het ook zomaar gebeuren. We hebben het zelf meegemaakt, dat we in de zomer niet eens in eigen tuin mochten barbequeën vanwege het brandgevaar. Dat zegt toch wel iets! Sinds het weekend denk ik voortdurend aan de ramp, die al zoveel mensenlevens heeft gekost en waarbij menig overlevende alles verloren heeft. Gelukkig is de opvang van de slachtoffers goed geregeld, het Rode Kruis en andere hulporganisaties hebben al heel veel donaties onvangen en de regering heeft ook alle hulp toegezegd.
Waar minder bij wordt stilgestaan, en waar mijn hart ligt, zijn de dieren. Australië heeft een unieke fauna, heel veel diersoorten leven alleen daar en komen uitgezonderd in dierentuinen nergens anders ter wereld voor. Australië is hun natuurlijke habitat. En gezien de enorme ruimte en ruigheid van het land hebben ze daar een goed leven. Maar in de staat Victoria is dit leven grotendeels verwoest. Waarschijnlijk zijn miljoenen dieren omgekomen. Maar er zijn ook duizenden dieren gewond geraakt of zoek geraakt. Wilde dieren die zijn gevlucht voor het vuur en het er levend hebben afgebracht zijn vaak (zwaar) gewond en hebben geen eten en drinken. Veel huisdieren zijn uit paniek gaan zwerven en kunnen ook geen water of voedsel vinden. Hoe moeten die dieren zich voelen? Mensen kunnenn begrijpen wat er met hen is gebeurd, hoe tragisch ook, maar dieren weten niet wat hen overkomt, beseffen het niet. Gelukkig zijn er dierenbeschermingsorganisaties die zich inzetten om dieren op te vangen en die op zoek gaan naar dieren om ze alsnog te redden en voor opvang te zorgen. Aan lezers van mijn blog, die zich het lot van deze dieren aantrekken en willen helpen, wil ik vragen een donatie te doen aan de RSPCA, de Australische dierenbescherming, die alles in het werk stelt om zovel mogelijk dieren op te vangen en te verzorgen. Hier kunnen jullie er meer over lezen. Ik weet zeker dat het geld goed besteed wordt.

Everyone knows about the tragedy that hit Australia lately. Untill now it is the worst disaster ever. Having lived there years ago I know that bushfires are rather common during the summer due to the climate en the roughness of the country. Australians are prepared for that, know how to handle and how to cope and can live with it. We still have friends in Australia and I am happy that they live in the Sydney area. But I also know that it can happen there too. My thoughts are with all the people who suffer from this inferno, the loss of so many lifes, people who lost everything they had. Fortunately these people are well taken care of by the Red Cross and other organizations. Also the Government has promised to help wherever needed.
What gets less attention in the media and where my heart lays is the wildlife and other animals in the disaster area. Australia has unique animals that live nowhere else in the world. Australia is their natural habitat. Millions of them died in the fires but a lot of them escaped and are severly wounded or stressed. Also many pets and lifestock have tried to escape and are wandering about injured and without water and food. People can understand and reason about what happened to them but the poor animals out there have no idea and they can't talk. The RSPCA does everything they can to find and help these animals. But they need funds and my appeal to readers of my blog is: please help the animals in need and make a donation.
Here you can read how to donate. I am sure your donation is well spent.

10 comments:

Leintje said...

Het is inderdaad een enorme tragedie wat zich daar afspeelt, en juist als een deel van je roots daar liggen zal het je nog meer aangrijpen! Het is ook echt niet te geloven dat een deel nog moedwillig is aangestoken ook! Goed van je dat je de dierenbescherming daar onder de aandacht brengt, want dat werk is zóó belangrijk!
Dikke knuffel, Leintje

leeuwin said...

Ja Jos, als ik die beelden zie dan krijg ik ook pijn in m'n buik. Het is net wat je schrijft, mensen kunnen dingen beredeneren en voor hen is het ook tragisch maar al die dieren die zijn omgekomen daar mag ook wel eens bij worden stilgestaan.....

Julie said...

jossie, thank you so much! you've one a wonderful job of explaining the terrible situation over here. my heartfelt thanks for helping our animals!
big hugs,julie xoxo

Yvonne aka sommeke said...

Verschrikkelijk! Ik hoop dat mens en dier die ramp te boven komen. Goed dat je het hier tikt Jossie, een dier spreekt niet.
Fijn dat er mensen zijn die het voor hen opnemen, zoals bv ook deze meneer :
http://player.video.news.com.au/heraldsun/#Reay9LDBRJjZcvLwFEDVTVmNzvM39fBl

Simone de Klerk said...

Wat een mooi initiatief voor de dieren! Voor het eerst dat ik bij deze tragedie daar iets over lees en hoor.
Ook voor de mensen, hun geliefden en de Australiers, allemaal heel erg. En wat een saamhorigheid is daar, wat gelukkig weer een positief gevoel geeft bij deze enorme tragedie.

Peg - Happy In Quilting said...

Jossie...thank you so much...that is a wonderful post...

hilde b said...

jos ik begrijp het volledig,
hopelijk is het binnenkort onder controle en kunen ze de dieren gaan helpen ,
natuurlijk denk je ook aan je vrienden, hopelijk blijven zij gespaard en velen anderen met hen

GRANNY'S HOUSE said...

Geweldig dat je dit even onder de aandacht brengt,want de dieren hebben hard hulp nodig.
Ik kan alleen maar dankbaar zijn dat mijn familie in W-Australië woont, want Victoria is een hel geworden.

Groetjes
Ines

Martine said...

Iedereen die de beestjes wil helpen en het goede werk van de hulpverleners wil steunen vraag ik de volgende website eens te bezoeken: http://www.koalaziekenhuis.nl/

Alle bijdragen, hoe klein ook, worden bijzonder gewaardeerd. Hartelijk dank!

Leintje said...

Kom even kijken of het al wat beter met je gaat!

Liefs, Leintje